Terug

Eeen beetje geschiedenis...
Essaouira, dat met reden de parel van de Atlantische Oceaan wordt genoemd is een kleine havenstad, die ligt op de breedte van Marrakech, tussen Safi en Agadir . (zie Marokko-landkaart)
Sinds de eerste eeuw voor Christus, nestelde een kolonie zich op de Purperkleurige Eilanden, omdat men in hun wateren een weekdier (murex) vond, waarvan men het befaamde purper werd gewonnen, dat de Romeinen erg konden waarderen.
In de 15e eeuw, in de periode van de grote ontdekkingen vestigden de Portugezen zich in de staden en bouwden de eerste stadsmuren, vooral de Scala. De stad kreegt toen de naam Mogador.
In de 18e eeuw vestigden zich eveneens andere buitenlandse handelaaren en de stad beleefde een werkelijke gouden eeuw. De sultan toentertijd, Sidi Mohamed Ben Abdellah, besloot toen dat deze haven de belangrijkste van het land zou worden. Hij nodigde verschillendende stammen uit de streek uit en liet de eerste consulaten bouwen: Denemarken, Frankrijk; Brazilië en Portugal. Als tolerante vorst nodigde hij zelfs een belangrijke joodse gemeenschap uit, waar de stad zijn ontwikkeling mede te danken heeft. Mogador werd dus de eerste haven die handel dreef met de niet-islamitische wereld, was tegelijkertijd eindpunt van de handelskaravanen die ontelbare schatten, afkomstig uit Tombouctou meebrachten.
De stedenbouwkundige Théodore Cornut, volgeling van Vauban, gaf de stad zijn huidige vorm. Maar door het einde van het tijdperk der karavanen en door de industrialisering van de stad Casablanca, verloor Mogador zijn betekenis.
Pas in de 20e eeuw kreeg de stad zijn huidige naam: Essaouira, de 'welgetekende' en werd een rustige, kleine vissersplaats.
Echter in de zeventiger jaren bloeide de stad weer op, de hippies herontdekten het stadje en het werd een bestemming die zeer in trek was. Popsterren als Jimmy Hendrix en Cat Stevens kozen er hun verblijf. Orson Welles, eveneens gefascineerd door het natuurlijk schouwspel, koos de stad als decor voor zijn bekende film "Othello".
Sinds kort is Essaouira geclassificeerd door Unesco Monumentenzorg en is derhalve ook een absolute "must" op het programma van elke Marokko-toerist. De zachtheid van het klimaat, de natuurlijke vriendelijkheid en tolerantie van zijn inwoners zijn pluspunten om elke vreemdeling te ontvangen.

De medina
Meteen als men een van de monumentale stadspoorten passeert, Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala, zal men zich mengen onder een menigte van vrolijke en bezige mensen. Hier geen autos, alles wordt getransporteerd door ezelskarren of met muildieren. Wat meteen opvalt zijn de wit gekalkte muren, de blauwe deuren en gele raamkozijnen. Dankzij de rechtlijnige hoofdstraten kan men zich vrij goed oriënteren en ook als men zich enigzins verdwaald, komt men gauw weer op een van de hoofdstraten terug...of in een blinde steeg.
Bezienswaardig is de markt, waar onder de arcaden handelaaren hun groente en specerijen uitstallen, de slagerijen, maar vooral de vismarkt (verzamelplaats voor de grootste kattenkolonie), de kruidenmarkt en de graanmarkt, waar elke namiddag vanaf 16 uur tweedehands goederen met opbod verkocht worden.
Ook kan men lekker uitwaaien, wanneer men aan het einde van de rue Lallouj rechts afslaat naar de Scala, een bevestigde plaats aan de oceaan, waar men een rij prachtige kanonnen, gericht naar zee, bewonderen kan.
Al slenterend komt men automatisch uit op het Moulay Hassan-plein, waar men op het terras van een café lekker kan uitrusten onder het genot van een verfrissend glas pepermuntthee en het heen en weer gadeslaan van de "souiris" (zoals de bewoners van Essaouira heten), die dit fraaie plein bijzonder op prijs stellen.
Een stukje verder, door de "Porte de la Marine", komt men in de haven. Hier worden vissersboten nog op traditionele wijze gebouwd. Een bezoek aan de vishal is zeker aan te bevelen. Overal zijn er vissers, die hun verse vangst aanprijzen. Liefhebbers van verse vis en schaaldieren kunnen volop genieten aan een van de vele eetkraampjes.
Photos

Vakmanschap
Onder de joodse gemeenschap bevonden zich tal van zilversmeden, maar dit ambacht werd minder toen de meeste mensen het land verlieten. Toch treft men nu nog vele fraaie zilveren sieraden in de stad aan.
Het inlegwerk is de specialiteit van Essaouira. Hier kan er hele mooie voorwerpen vinden uit thuyahout ingelegd met ebben en citrushout. Men vindt er van een eenvoudige sleutelaanhanger tot prachtige meubels. Het zal de geur van dit hout zijn, dat U in uw herinnering zult meenemen. Deze geur blift bij U, vooral wanneer U een bezoek brengt aan de tongewelven van het vroegere wapendepot onder de Scala, daar waar siermeubelmakers hun werkplaatsen hebben.
Natuurlijk vind men in de souk vele andere artikelen zoals oriëntaalse tapijten, handgeweven dekens, artikelen uit koper en smeedijzer, babouches etc. De meeste voorwerpen zijn ter plaatse gemaakt zoals smeedijzeren schemerlampen, bedekt met geitenvel en rijk gedecoreerd met hennah, net als tal van traditionele muziekinstrumenten (djembes, guembris).
Photos

Schilderkunst
In het verleden heeft Essaouira altijd al artiesten aangetrokken, zoals dichters, musici, maar ook schilders, zoals de hedendaagse schilder Hussein Miloudi, die het daglicht in Essaouira vondt. De stad is vooral bekend om een naïeve, tribale kunst, die geïnspireerd is door de Gnaoua-kultuur. De allerbekendste artiest is Mohamed Tabal, winnaar van tal van internationale exposities.
Photos

Muziek
Essaouira is vooral bekend om zijn gnaoua-muziek, die oorspronkelijk uit Zwart-Afrika komt en door de karavanen meegebracht werd. De muzikanten spelen op slaginstrumenten (djembés) of snaarinstrumenten (guembris) et de dansers dansen op het rythme tot ze in trance geraken. Ze spelen daarbij op een soort castagnettes (krakeb).
Hun opvoeringen vinden meestal in gesloten kringen plaats. Het Festival van Essaouira (in 2004 het zevende festival) is al wereldberoemd en trekt massa's toeristen aan, die van heinde en ver komen. In 2001 was de koning van de Raï Cheb Mami te gast bij een enthousiast publiek.
Photos

Het strand
Het strand is prachtig, breed en eindeloos. 's Morgens ziet men er hardlopers en 's middags komen hele families er en wordt er volleyball gespeeld. De branding van Essaouira (beschermd door de golven van de eilanden van Mogador) is een paradijs voor surfers, die dank constante en harde winden er hun hart kunnen ophalen, met als decor...de witte stad....
Photos

De omgeving van Essaouira
Aan de rand van de stad, 2 km in de richting van Marrakech moet men zeker een stop maken bij de uitzichtheuvel, waar men een fraai uitzicht heeft op de stad. De weg wordt geflankeerd door thuya-bomen, eucalyptus, tamaris en olijfbomen, maar vooral door arganiabossen, die op onze aarde alleen maar in deze streek voorkomen. Hiervan wordt een fijne olie gewonnen met een typische hazelnootachtige bijsmaak.. Het strand en surfgebied van Sidi Kaouiki is mooi en wild en is met openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. De kustroute naar Safi biedt overweldigend mooie landschappen en vergezichten.
Photos

Terug

Dar Al Bahar, een hotel in Essaouira (Marokko) met kamers zonder en met zee sicht. In Essaouira in de medina, huuren van hotels, b&b en goodkop kamers met ontbijt, B&b. In Marokko, Dar Al Bahar kan hotels met zicht op zee huren. Om te reserveren of in een huis te logeren, koop een kaart van Essaouira of een landkaart van Marokko. Wij hebben ook fotos van het strand en het villa.

Essaouira, essaouira / Marokko, een hotel in de medina.